De fleste kjæledyr må før eller siden til veterinæren. Dette kan være fordi dyret ditt må vaksineres, opereres eller bare gjennomgå en generell helsesjekk. Mange tar også med hunden til dyrelegen når klørne skal klippes, eller fordi de skal fjerne tannstein. Det er imidlertid ikke alle dyr som setter like mye pris på turer til veterinæren. Så hvordan kan du sørge for at dyret ikke får negative assosiasjoner til dyreklinikken?
Smerte og ubehag gir dyret negative minner
Det er klart at når en hund eller et annet kjæledyr må til dyrelegen for å få sprøyter eller gjennomgå smertefulle operasjoner, vil dyret bli skeptisk til å komme tilbake. Dette gjelder også oss mennesker, der mange sliter med tannlegeskrekk eller sykehus-fobi. For at dyret ikke skal få dårlige assosiasjoner til veterinæren, er det helt avgjørende at du veier opp med positive ting du vet dyret setter pris på.
Godbiter
De aller fleste kjæledyr liker å få godbiter. Derfor bør du sørge for å ha med deg favoritt-godbitene til kjæledyret ditt når dere skal til veterinæren. Slik kan du distrahere dyret når en sprøyte skal settes, slik at dyret fokuserer på godbiten istedenfor.
Kos med dyret
Noe annet de fleste kjæledyr setter pris på, er kos og klapping. Dette fungerer på samme måte som godbiter. Det er viktig at timingen er riktig, og at du koser eller gir godbiter akkurat idet noe ubehagelig skal skje – hvis det er praktisk mulig selvfølgelig.
Bli med inn
Mange dyr føler seg utrygge når eieren ikke er sammen med dem, og spesielt hvis de skal overlates til en fremmed dyrelege. Heldigvis er det i mange tilfeller mulig å bli med inn når dyret skal undersøkes. Spesielt hunder kan ha separasjonsangst da de er flokkdyr, og du som hundeeier er hundens flokk. Ved å være sammen med hunden eller et annet kjæledyr, kan du bidra til å gi dyret trygghet og kjærlighet.
Husk å skryte av kjæledyret ditt
Når dyret hopper opp på undersøkelsesbordet, kan det være greit å belønne det med en godbit og snakke med positiv stemme. Dette gjør at dyret forbinder det å hoppe opp på benken med noe positivt. Det samme gjelder hvis dyret for eksempel skal få en sprøyte. Klapp kjæledyret og gi det litt velfortjent skryt.
Smertelindring
Det er også viktig at dyret får nødvendig smertelindring før en smertefull operasjon skal gjennomføres. Dette vil kunne bidra til å dempe dyrets negative assosiasjoner med dyreklinikken. Det er veterinæren som tar denne avgjørelsen naturligvis, og de vet som regel når det trengs smertelindring og ikke. Innimellom er det også nødvendig å legge dyret i narkose, for å unngå at det beveger seg under operasjonen.
Spør veterinæren om råd
De fleste dyrleger er vant til å måtte håndtere dyr som er redde eller nervøse. En hund som er engstelig kan finne på å bite eller glefse mot mennesker rundt seg, og det er derfor veldig viktig at dyret er så rolig som mulig mens det er hos veterinæren. Dersom narkose kan unngås, er naturligvis dette å foretrekke.