Det å måtte ta hunden med til veterinæren kan være både dyrt og kjedelig. Heldigvis finnes det mange tips du kan følge som begrenser faren for at hunden blir syk i det hele tatt. Ved å stelle riktig med hunden din kan du få en sunnere og mer fornøyd hund.
Stell av tenner
Hunder kan – i likhet med mennesker – få problemer med tenner og tannkjøtt. Det er for eksempel ikke uvanlig at hunder sliter med plakk, noe som igjen kan føre til dårlig ånde. Det å skulle pusse tenner på hunden er enklere enn du tror, men det er likevel langt fra alle hundeeiere som gjør dette. Det finnes egne tannkremer (gjerne med smak av kjøtt!) som er å få kjøpt hos dyrebutikker og veterinærer. Prøv gjerne å innføre en god rutine for tannpuss på hunden – for eksempel hver kveld. Noe annet du kan gjøre, er å gi hunden mat den må tygge. Dette i seg selv kan bidra til sunn tann- og munnhelse hos hunden. Test for eksempel ut Dentastix fra Pedigree.
Klipp av negler
Hundens klør vokser på samme måte som menneskers negler vokser. Klørne vil i mange tilfeller slites ned naturlig, spesielt om hunden er i mye fysisk aktivitet på underlag som skaper friksjon mot klørne. Det hender likevel at hundens negler ikke slites ned nok, og i slike tilfeller er det viktig at du klipper dem med en egnet saks. Mange kvier seg for å gjøre dette, gjerne i frykt for å klippe kloen for langt inn og treffe nervene. Ta gjerne hunden med for profesjonell negleklipp hos dyrelegen første gang neglene skal klippes, og følg med på hvordan dette skal gjøres. Når du først har gjort det noen ganger er det enkelt! Det finnes dessuten elektriske neglefiler som lar deg file neglene ned, noe som reduserer faren for at hunden får vondt. Vokser hundens klør seg for lange, kan de bøyes under potene slik at hunden får smerter.
Riktig kosthold
Mange hunder får sykdommer som skylles overvekt. Hunder kan få leddsmerter, hjerteproblemer og andre sykdommer dersom de får feil kosthold over lang tid. Pass derfor på at du innfører gode rutiner når det gjelder fôring av den firbeinte. Mange sverger til hjemmelaget hundemat, noe som gjør det mye lettere å følge med på hva hunden får i seg av fett og proteiner, samt andre viktige næringsstoffer. Hunder bør få både kjøtt, ris og litt grønnsaker i kostholdet sitt. Unngå for all del å mate hunden med middagsrester eller menneskemat generelt, da det er mange matvarer vi mennesker spiser som hunder ikke tåler. Eksempler på dette er druer, løk og sjokolade.
Fysisk aktivitet
Det varierer veldig fra hunderase til hunderase hvor mye fysisk aktivitet som trengs. En engelsk setter krever for eksempel mye aktivitet og lange turer, mens en bulldog kanskje foretrekker å ligge på sofaen. Det er uansett viktig at du får med deg hunden ut på lufteturer i skogen, parken eller nabolaget med jevne mellomrom. Alle hunder bør ha litt fysisk aktivitet hver dag, da dette reduserer faren for overvekt og andre plager.